Isovanhempien säännöt

“Onko lapselle pahaksi vai hyväksi, kun meillä mummolassa on ankarammat säännöt kuin lasten kotona. Meillä ei voi kävellä ruoan kanssa eikä syödä sohvalla, nukkumaan käydään tiettynä aikana huvitti tai ei ja omat jäljet pitää siivota?”

Ei syytä huoleen. lapset kyllä oppivat elämään eri säännöstöjen maailmassa.  Kotona voi olla erilainen elämäntapa kuin hoidossa tai koulussa tai mummolassa. Tottahan lapset ensin mukisevat tiukempia sääntöjä vastaan, mutta tottuvat kyllä kun säännöt pysyvät samana aina samassa paikassa.

Kerroit teidän omista säännöistänne mummolassa. Ne tuntuivat sangen kohtuulliselta; sängyssä ei hypitä, vaatteet laitetaan naulaan, roskat pannaan roskikseen sisällä ja pihalla, ruuan kanssa ei leikitä ja TV:n katsomisella on rajansa. 

Jokaisella on oikeus elää omassa kodissaan omalla tavallaan  Jos lapsi kokee mummolassa lämpöä, rakkautta ja huolenpitoa ja muita mieluisia asioita, hän tulee mielellään isovanhempien luo, vaikka siellä hän joutuukin ponnistelemaan ja kontrolloimaan käytöstään. lapsen kasvulle on ihan hyödyksi, että hän oppii vähitellen sukkuloimaan eri normijärjestelmissä, koska ympäröivän maailman todellisuus on samalla tavalla monen kirjava.

Tilanne voi olla myös päinvastainen, että isovanhemmat haluavat pitää löysempää kuria kuin lapsen kotona. Sekin käy päinsä. Kummassakin tapauksessa on kuitenkin huolehdittava siitä, että isovanhemmat eivät toimintatavallaan kävele yli lapsen omien vanhempien kasvatustavan. Siksi pieni neuvonpito lapsen vanhempien kanssa on paikallaan.

Lapsen vanhemmilta on hyvä kysyä, onko jotain ehdottomia sääntöjä, joita he toivovat noudatettavan myös mummolassa. Ne voivat koskea karkin syömistä, nukkumaan käymistä, TV:n katsomista, hampaitten pesua yms. Reilua on myös kertoa mummolan omista säännöistä, jos ne ovat erilaisia kotiin verrattuna. 

Avoimuus takaa luottamuksen. Avoimuus on kunnioittamista. Avoimuus takaa sen että lapsenkaan ei tarvitse salata mitään. Näin mummola saa olla lapsen yksi elämän rikastuttaja – ja lapset isovanhempien elämän rikastuttajia.